Myofasciale Therapie
Myofasciale therapie is een vorm van fysiotherapie die zich richt op het behandelen van triggerpoints, ook wel bekend als spierknopen, in de spieren en het bindweefsel (fascia) van het lichaam. Triggerpoints zijn kleine, pijnlijke verhardingen of knopen die ontstaan als spieren te gespannen zijn of overbelast worden. Deze triggerpoints kunnen leiden tot lokale pijn, maar ook uitstralen naar andere delen van het lichaam.
​
Myofasciale therapie richt zich op het ontspannen van deze triggerpoints door middel van druktechnieken, massage en rektechnieken. De behandeling begint met het lokaliseren van de triggerpoints, waarbij de therapeut met zijn of haar handen druk uitoefent op verschillende punten in de spieren en het bindweefsel. Door deze druk worden de triggerpoints ontspannen en kan de doorbloeding verbeteren, wat kan leiden tot vermindering van pijn en het verbeteren van de mobiliteit.
​
Myofasciale therapie is geschikt voor mensen met verschillende soorten pijn en klachten, zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, tennisarm, fibromyalgie en andere musculoskeletale aandoeningen. Deze klachten kunnen het gevolg zijn van verschillende oorzaken, zoals overbelasting, stress, spanning, verkeerde houding of letsel.
​
Myofasciale therapie kan ook worden gebruikt als aanvulling op andere behandelingen, zoals fysiotherapie, chiropractie of acupunctuur. Het kan ook worden toegepast bij sporters die blessures hebben opgelopen of spiervermoeidheid ervaren.
​
Over het algemeen is myofasciale therapie geschikt voor mensen van alle leeftijden en niveaus van fysieke fitheid. Voordat er begonnen wordt met de behandeling, vindt er bij de eerste afspraak een intakegesprek plaats om te evalueren of myofasciale therapie geschikt is voor uw specifieke behoeften en om te bespreken wat u kunt verwachten tijdens de behandeling
​
Een behandeling kan bestaan uit verschillende sessies, afhankelijk van de ernst van de klachten. Naast de behandeling zelf zal er ook advies gegeven worden over oefeningen, houding en andere manieren om klachten te verminderen en te voorkomen.
​